Disciplines

Kleuters 1 | Kidies

Wij bieden een uur turnen aan voor kleuters van 2,5 en 3 jaar op woensdagnamiddag. Tijdens deze lessen maken de kinderen spelenderwijs kennis met de basisbewegingen van het turnen. Het programma is ontworpen om op een leuke en veilige manier de motorische vaardigheden te ontwikkelen.

Onze lessen zijn gebaseerd op het succesvolle Kidies-programma van de Gymnastiekfederatie. Dit programma is speciaal ontwikkeld om jonge kinderen op een speelse manier te introduceren in de wereld van gymnastiek.

Kleuters 1 | Kidies

Kleuters 2 | Kidies

Kleuters 2 | Kidies

Kleuters II is voor de kinderen van de tweede kleuterklas! Wij geloven dat beweging en plezier hand in hand gaan, en daarom hebben we een uur per week kleutergymnastiek waarin ze op een speelse en enthousiaste manier kennis maken met turnen.

Onze lessen zijn gebaseerd op het gerenommeerde Kidies-programma van de Gymnastiekfederatie. Dit programma is speciaal ontworpen om de motorische vaardigheden van jonge kinderen te ontwikkelen door middel van leuke en interactieve activiteiten. De kinderen leren spelenderwijs de basisbewegingen van turnen, zoals springen, klimmen, rollen en balanceren.


Kleuters 3 | Kidies

De jongens en meisjes van de laatste kleuterklas behoren tot deze groep. Deze lessen zijn speciaal ontworpen om jonge kinderen op een leuke en veilige manier kennis te laten maken met de basis van het turnen. Wij geloven dat het belangrijk is om op jonge leeftijd een sterke basis te leggen voor een actieve en gezonde levensstijl.

Onze lessen zijn gebaseerd op het bekende Kidies-programma van de Gymnastiekfederatie, dat zich richt op het ontwikkelen van motorische vaardigheden bij jonge kinderen door middel van speelse en interactieve activiteiten.

Kleuters 3 | Kidies

Meisjes 1 | Gymstars

Meisjes 1 | Gymstars

Onze turnlessen voor meisjes in het 1e en 2e leerjaar bieden een uitgebreide en gestructureerde training van anderhalf uur per week. De lessen zijn verdeeld over twee dagen in ons lesrooster, waarbij je bij inschrijving één van deze dagen kunt kiezen.

Elke week krijgen de meisjes les in diverse gymnastiekdisciplines, waaronder grond, brug, balk en sprong. We richten ons op het aanleren van de juiste gymnastiekvaardigheden, met aandacht voor de ontwikkeling van discipline en doorzettingsvermogen.

Onze lessen zijn gebaseerd op het Gymstars-programma van de Gymnastiekfederatie.


Meisjes 2 | Gymstars

Deze groep is speciaal bestemd voor meisjes van het 3e tot en met het 5e leerjaar. De lessen zijn tweemaal per week ingepland in ons lesrooster, waarbij je bij inschrijving één van deze dagen kunt kiezen.

Wekelijks krijgen de meisjes les in verschillende gymnastiekdisciplines, zoals grond, brug, balk en sprong. Hiermee zorgen we ervoor dat ze een brede basis ontwikkelen in de gymnastiek.

Onze lessen zijn gebaseerd op het Gymstars-programma van de Gymnastiekfederatie.

Meisjes 2 | Gymstars

Meisjes 3 | Gymstars

Meisjes 3 | Gymstars

De groep ‘Meisjes 3’ is speciaal ontworpen voor meisjes vanaf het 6e leerjaar. Deze groep traint twee uur per week, waarbij ze intensief werken aan hun vaardigheden.

Tijdens de lessen komen alle belangrijke onderdelen van de gymnastiek aan bod: grond, brug, balk en sprong. Door deze veelzijdige training ontwikkelen de meisjes niet alleen hun fysieke vaardigheden, maar ook hun zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen.

Onze lessen zijn gebaseerd op het Gymstars-programma van de Gymnastiekfederatie.


Jongens | Gymstars

Alle jongens vanaf het 1e leerjaar zijn welkom in onze turngroepen. Elke week trainen ze 1,5 uur en werken ze aan vijf belangrijke toestellen: vloer, herenbrug, rekstok, sprong en ringen. Tijdens deze trainingen leren ze de basisbewegingen van het turnen. Naast het verbeteren van hun motorische vaardigheden en het plezier van het sporten, besteden we ook veel aandacht aan discipline.

Onze lessen zijn gebaseerd op het Gymstars-programma van de Gymnastiekfederatie.

Jongens | Gymstars

Recrea Meisjes & Jongens

Recrea Meisjes & Jongens

Onze Recrea Jongens en Meisjes zijn recreatieve gymnasten die vier uur per week intensief trainen. Deze getalenteerde gymnasten worden geselecteerd tijdens onze jaarlijkse selectieperiode.

De meisjes beoefenen verschillende oefeningen aan de grond, brug, balk en sprong, terwijl de jongens zich richten op de rekstok, herenbrug, grond en sprong.

Ze nemen deel aan recreatoernooien waar een leuk en uitdagend programma wordt aangeboden. Met een motiverend beloningssysteem en een aanmoedigende wedstrijdomgeving zijn deze toernooien een uitstekende manier om hun vaardigheden te tonen en plezier te hebben. Deze evenementen bieden onze gymnasten de kans om hun talenten te presenteren, zelfvertrouwen op te bouwen en zo veel meer.


C-Ploeg

In de C-ploeg zitten de meisjes vanaf 10 jaar, ze trainen 8u per week. Zij turnen wedstrijden in verschillende leeftijdscategorieën.

De meisjes van de C10 jarige zijn verplicht om opgelegde oefeningen te turnen op wedstrijd.

Vanaf C 11 jaar mogen de meisjes hun eigen oefeningen samenstellen. Per toestel moeten zij zich aan specifieke eisen houden, hierbij enkele voorbeelden.

Sprong: overslag, half-in, half-uit

Brug: een element van lage naar hoge legger, element uit groep “reuzezwaaien”

Balk: Gymnastische serie, Pirouette, een acro element (vw/zw of rw)

Grond: Danspassage, pirouette en beweging dicht bij de grond, salto

C-Ploeg

Gymtopia

Gymtopia

Bij Gymtopia krijgen de gymnasten de basis van gymnastiek, in al haar vormen. Elke beweging, in eender welke discipline, komt voort uit één of meerdere van deze bewegingspatronen.
Zelfs de moeilijkste elementen zijn combinaties van deze basis-bewegingspatronen:

-landingen;
-statische posities;
-dynamische bewegingen;
-rotaties;
-zwaaien;
-springen;
-gebruik van een object/toestel.

Als men deze bewegingspatronen op jonge leeftijd kan ontwikkelen, zal dit bijdragen tot:

-meer plezier en een verhoogde sportparticipatie;
-een gezonde en actieve levensstijl;
-fysieke en motorische mogelijkheden waarop we heel ons leven kunnen beroep doen en op die manier ontwikkelen we een basis voor levenslang sporten;
-het beleven van succeservaringen op gelijk welk niveau.

De cruciale leeftijd hierin is het begin van de lagereschooltijd, vandaar dat Gymtopia zicht richt naar meisjes en jongens van 7 en 8 jaar (1ste en 2de leerjaar) die tussen de 2 en de 8 uur per week turnen/skippen. Binnen het Gymfed-sportmodel is dit de tweede fase ‘Basisvorming’. Pas later kan er meer gespecialiseerd worden richting één of meerdere disciplines. Gymtopia is ook de ideale opvolger van Kidies, hét kleutergymprogramma van Gymfed.


I-Ploeg

Dit zijn 8 en 9 jarige die uit de groep van de pre-competitie voortvloeien. Zij hebben bewezen dat ze de nodige basis hebben om deel te nemen aan wedstrijden.
Zij leren op de verschillende toestellen volgende oefeningen:

Vloer: brug rugwaarts – brug voorwaarts – overslag – rondat – flik – spagaatsprong -…

Balk: wiel – handstand – arabesque – spagaatsprong – pirouette – …

Sprong: salto – straksalto – overslag – …

Brug: borstomtrek – kip – buikdraai achterwaarts – ophurken – …

Daarnaast worden de oefeningen op vloer en balk samen gebracht in ingewikkelde choreografieën die de gymnasten op de wedstrijden en showavond laten zien.

Aanleren van nieuwe bewegingen is niet gemakkelijk, van de gymnasten wordt dan ook veel inzet, durf, kracht, lenigheid en doorzetting gevraagd.

Nieuwe gymnasten worden door de trainers verschillende keren per jaar geselecteerd tijdens de lessen van Kleuters 3 en meisjes 1.

I-Ploeg

Veteranen

Veteranen

De veteranen bestaat uit een groep van mannen die vroeger al dan niet geturnt hebben. Ze komen wekelijks bij elkaar in de turnhal. De trainingen zijn niet specifiek gericht op turnen, vooral de gezelligheid staat centraal.